Особа з інвалідністю при працевлаштуванні подає «особливі» документи

При працевлаштуванні особа з інвалідністю має подати, окрім стандартного пакету документів, також наступні документи: довідку МСЕК і виписку з акта огляду МСЕК (роботодавцю залишають їх копії)

При укладанні трудового договору особа з інвалідністю повинна на загальних засадах подати (ч. 2 ст. 24 КЗпП):


  1. паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
  2. паперову трудову книжку;
  3. військово-обліковий документ;
  4. у випадках, передбачених законодавством також документи про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров’я та інші.


Саме тому під час працевлаштування особи з інвалідністю мають подати і документи, які підтверджують інвалідність, а саме:


  1. довідку медико-соціальної експертної комісії (далі – МСЕК);
  2. виписку з акту огляду МСЕК (зауважимо, відповідно до п. 24 Положення про медико-соціальну експертизу, затвердженого постановою КМУ від 03.12.2009 № 1317, видача особі з інвалідністю «на руки» такої виписки заборонена. Виписка з акта огляду медико-соціальною експертною комісією надсилається за місцем призначення пенсії чи місцезнаходженням пенсійної справи).
При цьому, роботодавцеві залишають їх копії та індивідуальну програму реабілітації особи з інвалідністю

У цих документах вказується причина інвалідності, її група і строк та висновки комісії про умови та характер праці особи.


У Держпраці додали, що висновок МСЕК з професійної придатності включається в індивідуальну програму реабілітації людини з інвалідністю і є підставою для здійснення професійної орієнтації.

Як підкреслено в роз’ясненні, індивідуальна програма реабілітації обов’язкова для виконання всіма роботодавцями

Нагадаємо, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням роботодавця, та подання Повідомлення про прийняття працівника на роботу до ДПС.


Джерело: Держпраці