Коли припиняти обов’язки відповідального за військовий облік, якщо всі військовозобов’язані звільнилися

Розглянемо цікаву ситуацію: на підприємстві станом на 01.01.2024 було два військовозобов’язані працівники. В березні звільнився один, у липні — другий, а отже військовозобов’язаних немає. Тож виникає запитання: як припинити повноваження відповідального за ведення військового обліку, щоб не платити доплату за ведення цієї роботи? Розбираємося разом


Ситуація не така вже й проста, як може здатися, на перший погляд.


Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затверджено постановою КМУ від 30.12.2022 р. № 1487 (далі – Порядком № 1487) не передбачено, порядку дій в такому випадку. Але ситуація часто трапляється на практиці, тому розбираємося, як вийти з неї без порушень. В чому ж заковика?


З одного боку, відповідно до п. 10 Порядку № 1487:

За наявності на військовому обліку менше 500 призовників, військовозобов’язаних та резервістів обов’язки щодо ведення військового обліку покладаються на особу служби персоналу, якій встановлюється доплата в розмірі до 50 відсотків посадового окладу, а для державних службовців – в межах економії фонду оплати праці.

Логічно, що в разі відсутності на підприємстві призовників, військовозобов’язаних та резервістів, відсутній об’єкт обліку, а отже, немає потреби у відповідальному за ведення військового обліку. Тобто слід припинити його повноваження і виплату доплати.


Але! В п. 11 Порядку № 1487 зазначено:

Загальна кількість осіб, відповідальних за ведення військового обліку в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях, визначається з урахуванням кількості призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які перебувають на військовому обліку станом на 1 січня поточного року, із застосуванням норм, визначених у пунктах 9 і 10 цього Порядку.

Тобто фактично немає підстав посеред року підбивати «сальдо» військовозобов’язаних, призовників та резервістів в Списках персонального військового обліку (далі – Списки). Тільки станом на 1 січня ми маємо зафіксувати відсутність військовозобов’язаних, призовників і резервістів. Відповідно до вимог Порядку № 1487 станом на 1 січня Списки слід роздрукувати, якщо велися в електронній формі, підписати й зареєструвати в службі діловодства до 25 січня. Важливо, що у 2025 році Списки мають підписувати керівник та особа, відповідальна за ведення військового обліку. В Списках буде позначено, що всі військовозобов’язані, призовники, резервісти звільнені (мається відповідна позначка – про це нижче).


Маємо ще один аргумент щодо того, що військовий облік формально повинен вестися і далі. У примітці до додатка 5 зазначено:

…2. У разі звільнення з роботи, навчання військовозобов’язаного, резервіста робиться відмітка «Звільнено.

Отже, звільнених працівників не виключаємо зі Списків у році звільнення, а тільки робимо спеціальну відмітку. До речі, спеціальної графи для таких відміток не передбачено, тому, на нашу думку, можна зазначати інформацію про виключення з обліку чи звільнення в графі 17 «Посада, реквізити акта про призначення / звільнення на посаду / з посади».


Далі нові Списки вже не заводимо. Зауважте: Порядком № 1487 не встановлено вимоги якось повідомляти ТЦК про те, що на підприємстві немає військовозобов’язаних, призовників і резервістів. В разі звіряння чи перевірки це буде «видно» зі Списків (бо всі працівники будуть з позначкою про звільнення) і поданих до ТЦК повідомлень про звільнення працівників за додатком 4.

Як же вчинити в такій ситуації?

Нашу думку, можливі такі варіанти:


Перший. Залишати «поточного» відповідального за ведення військового обліку при виконанні його обов’язків аж до виконання обов’язків з підписання Списків. Наприклад, можна зменшити йому доплату чи передбачити, що вона виплачується на час фактичного виконання обов’язків.


Другий. Покласти обов’язки з ведення військового обліку на керівника (щоб в січні вже він міг самостійно підписати Списки та від імені керівника, і від імені особи, відповідальної за ведення військового обліку). В такому випадку керівник видає два накази:


  1. Про припинення виконання обов’язків конкретного працівника щодо ведення військового обліку. В наказі зазначають про припинення виплати доплати з конкретного числа.
  2. Про призначення себе відповідальним за ведення військового обліку.


Увага! Порядком № 1487 передбачено, що ТЦК слід повідомляти про призначення, звільнення (увільнення) особи, відповідальної за ведення військового обліку (додаток 1). Формально припинення виконання обов’язків тут не зазначено. Але! На практиці під «увільненням» розуміють в тому числі і припинення виконання обов’язків. Тобто і в цьому випадку слід подати до ТЦК повідомлення за додатком 1: протягом 7 днів з дати видання наказу (п. 34 Порядку № 1487).
Причому в додатку 1 ви можете одночасно повідомити і про припинення обов’язків відповідального за ведення військового обліку і про призначення керівника відповідальним за ведення військового обліку.


Джерело: kadroland


Шаблони та зразки документів:


Списки персонального військового обліку (додаток 5)

Повідомлення про зміну облікових даних (при звільненні)