Укладення трудового договору з директором: враховуємо особливості

Трудові відносини з директором підприємства мають певні особливості, які слід враховувати роботодавцю. Так, крім укладення трудового договору в певних ситуаціях роботодавцю потрібно оформити ще й інші документи. У статті детально розглянемо, які саме документи треба (чи ні) оформлювати при прийнятті на роботу директора

Особливості правового статусу директора


При укладанні трудового договору з директором необхідно враховувати, що керівник підприємства має особливий статус, тому є певні нюанси в оформленні трудових відносин з таким працівником.


Особливості правового статусу директора наступні.


1. Право призначати керівника підприємства, зокрема директора, як правило, належить до компетенції власників юрособи або інших керівних органів підприємства (ч. 3 ст. 65 Господарського кодексу України, далі — ГК). 


Наприклад, в ТОВ призначати керівника уповноважені загальні збори учасників (п. 7 ч. 2 ст. 30 Закону України від 06.02.2018 № 2275-VIII «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», далі — Закон № 2275). Зазвичай правила призначення на посаду керівника вказуються в установчих документах підприємства.


2. Директор підприємства є посадовою особою (ч. 3 ст. 65 ГК).


Він без довіреності діє від імені підприємства, представляє його інтереси в органах державної влади й органах місцевого самоврядування, інших організаціях, у відносинах з юридичними особами та громадянами, формує адміністрацію підприємства і вирішує питання діяльності підприємства в межах та порядку, визначених установчими документами (ч. 5 ст. 65 ГК).


3. Інформація про керівника підприємства міститься в Єдиному реєстрі юридичних осібфізичних осіб – підприємців і громадських формувань (далі – ЄДР) (п. 13 ч. 2 ст. 9 Закон України від 15.05.2003 № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», далі — Закон № 755).


4. Спеціальним законодавством для керівника підприємства можуть бути встановлені певні обмеження. Наприклад, для директора ТОВ діють обмеження, встановлені ч. 5 ст. 40 Закону № 2275.


Отже, він не має права без згоди загальних зборів учасників ТОВ або наглядової ради товариства:


  1. здійснювати господарську діяльність як фізособа – підприємець у сфері діяльності товариства;
  2. бути учасником повного товариства або повним учасником командитного товариства, що здійснює діяльність у сфері діяльності товариства;
  3. бути членом виконавчого органу або наглядової ради іншого суб’єкта господарювання, що здійснює діяльність у сфері діяльності товариства.


А порушення цих вимог є підставою для розірвання товариством договору (контракту) з директором без виплати компенсації (ч. 6 ст. 40 Закону № 2275).


Документальне оформлення трудових відносин з директором


Розглянемо, які саме документи слід оформити при укладанні трудового договору з директором.


1. Затвердження рішення власників підприємства про призначення особи на посаду директора


Затверджувати та оформлювати таке рішення слід відповідно до правил, встановлених установчими документами підприємства та відповідним законодавством.


Наприклад, у ТОВ для цього оформлюється протокол загальних зборів учасників (ч. 4 ст. 33 Закону № 2275). А у випадку, коли ТОВ має тільки одного учасника, рішення приймаються таким учасником одноособово та оформлюються письмовим рішенням (ст. 37 Закону № 2275).


2. Внесення відомостей про директора в ЄДР


Як ми зазначили вище, відомості про керівника підприємства містяться в ЄДР. Тож на етапі призначення директора слід внести інформацію про нього в ЄДР.


Для цього держреєстратору подається заява за формою 2, затвердженою наказом Мінʼюсту від 18.11.2016 № 3268/5


Заява за формою 2 з відомостями про керівника подається на етапі створення юрособи, а також у разі змін відомостей, що містяться в ЄДР, наприклад у разі зміни директора. В останньому випадку у формі 2 робиться позначка у розділі «Відомості про реєстраційну дію» у клітинці «Державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу».


3. Видання наказу про прийняття на роботу


При оформленні трудового договору з директором, слід оформити кадровий наказ про прийняття на роботу. При оформленні наказу слід враховувати конкретну ситуацію.


Отже, якщо створюється нове підприємство, то особа, яка призначена на посаду директора за рішенням власників, видає такий наказ сама на себе. Формулювання в такому наказі буде таким: «Приступаю до виконання обовʼязків директора…».


Якщо ж оформлюють трудовий договір з директором підприємства, яке вже працює, у зв’язку зі звільненням попереднього директора, то видати наказ про прийняття на роботу може попередній директор, і тоді формулювання наказу буде звичайним: «Призначити на посаду директора…».


Підставами видання наказу слід вказати:


  1. рішення власників про призначення директора;
  2. заяву майбутнього директора (зазвичай така заява пишеться на ім’я власників підприємства).


4. Укладання контракту з директором


Контракт — особлива форма трудового договору, в якому строк його дії, права, обов’язки та відповідальність сторін (зокрема і матеріальна), умови матеріального забезпечення та організації праці працівника, умови розірвання договору, навіть і дострокового, можуть встановлюватися угодою сторін (ст. 21 Кодекс законів про працю України, далі — КЗпП). Сфера застосування контракту визначається законами України.

Отже, контракт може укладатися тільки у випадках, прямо передбачених законодавством

Щодо укладання контракту з директором, можливість застосування такої форми трудового договору передбачена ч. 4 ст. 65 ГК, в якій вказано: у разі найму керівника підприємства з ним укладається договір (контракт), в якому визначаються строк найму, права, обов'язки та відповідальність керівника, умови його матеріального забезпечення, умови звільнення його з посади, інші умови наймання за погодженням сторін.

Отже, зважаючи на цю норму з директором підприємства може бути укладений або контракт, або звичайний трудовий договір. В цьому питанні слід виходити з вимог установчих документів підприємства, а також бажання його власників

У разі, якщо з директором укладається контракт, цей момент слід відобразити в наказі про прийняття на роботу. 


Форма трудового контракту з керівником може бути розроблена підприємством самостійно, або ж за основу можна взяти типову форму контракту з керівником підприємства, що є у державній власності, затверджену постановою КМУ від 02.08.1995 № 597


Укладення контракту з керівником підприємства, що знаходиться у державній власності, здійснюється з урахуванням норм постанови КМУ від 19.03.1993 № 203. А з керівниками державних підприємств, які призначаються (обираються) на посаду за результатами конкурсного відбору, – з урахуванням постанови КМУ від 03.09.2008 № 777


5. Повідомлення органу ДПС про прийняття директора


При оформленні трудового договору з директором підприємства, подавати інформацію про нього в орган ДПС не потрібно, якщо інформація про директора є в ЄДР.


Повідомлення органа ДПС про прийняття на роботу працівників здійснюється на підставі ст. 24 КЗпП та постанови КМУ від 17.06.2015 № 413 «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту» (далі — постанова № 413) .


Згідно з постановою № 413, повідомленням про прийняття на роботу члена виконавчого органу господарського товариства, керівника підприємства, установи, організації є відомості, отримані органами Державної податкової служби з ЄДР. Такі відомості ДПС отримує з ЄДР в порядку інформаційної взаємодії між ЄДР та інформаційними системами державних органів на підставі ст. 13 Закону № 755.

Отже, якщо відомості про директора є в ЄДР, то окремо повідомляти орган ДПС про прийняття на роботу директора за формою, затвердженою постановою № 413, не потрібно 

6. Подання в орган ДПС форми № 1-ОПП


У разі прийняття на роботу директора, форму № 1-ОПП також не потрібно подавати в податковий орган, пояснимо чому.

Заява за формою № 1-ОПП подається, зокрема, у разі змін облікових даних платника податків (п. 9.2 Порядку обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 № 1588). Але інформувати податковий орган про зміни потрібно тільки у випадках, коли такі зміни не відображаються у ЄДР (п. 66.5 Податкового кодексу України).

Але, як ми з вами з’ясували, відомості про директора підприємства є в ЄДР, тому подавати форму № 1-ОПП не потрібно

7. Внесення запису до трудової книжки


Записи у паперову трудову книжку вносяться на вимогу працівника (ст. 48 КЗпП). Отже, якщо є така вимога директора, то в трудову книжку вноситься запис про прийняття на роботу на підставі виданого наказу відповідно до вимог Інструкції про порядок ведення трудових книжок, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінсоцзахисту від 29.07.1993 № 58.


8. Оформлення кваліфікованого електронного підпису


Директор – посадова особа, яка уповноважена підписувати податкову, фінансову та іншу обов’язкову звітність підприємства, зокрема й із застосуванням електронного підпису. Тож, приймаючи на роботу директора, слід оформити йому кваліфікований електронний підпис відповідно до Закону України від 05.10.2017 № 2155-VIII «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги» та Вимог, затверджених постановою КМУ від 07.11.2018 № 992


9. Повідомлення ТЦК про прийняття на роботу директора


Організація військового обліку, на підприємствах, в установах та організаціях покладається на відповідних керівників (п. 8 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затверджений постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487, далі — Порядок № 1487). Отже, про прийняття на роботу директора необхідно повідомити відповідний районний (міський) територіальний центр комплектування і соціальної підтримки. 


Таке повідомлення здійснюється за формою, наведеною в додатку 1 до Порядку № 1487 протягом 7 днів з дати видання відповідного наказу (п. 13 Порядку № 1487). 


10. Виконання інших вимог трудового законодавства 


Оскільки директор – найманий працівник, на нього розповсюджуються всі вимоги та правила трудового законодавства. Отже, при оформленні на роботу слід дотримуватися всіх звичайних процедур, зокрема:


  1. перевірка при оформленні на роботу документів, передбачених ст. 24 КЗпП та іншими нормативними актами;
  2. виконання обов’язків, передбачених ст. 29 КЗпП, зокрема, роз’яснення прав та обов’язків, умов праці; ознайомлення з правилами внутрішнього трудового розпорядку, колективним договором та іншими документами підприємства; проведення інструктажів з охорони праці, виробничої санітарії, гігієни праці й протипожежної охорони;
  3. виконання обов’язків щодо військового обліку, передбачених Порядком № 1487 (якщо директор належить до категорії осіб, щодо яких ведеться персональній військовий облік). 


Висновки


  1. Директор підприємства – працівник з особливим статусом, який слід враховувати при оформленні трудового договору.
  2. Призначення на посаду директора здійснюється власниками юрособи з урахуванням положень відповідного законодавства, а також установчих документів.
  3. З керівником підприємства може бути укладений контракт, в якому визначаються строк найму, права, обов'язки й відповідальність керівника, умови матеріального забезпечення, умови звільнення з посади та інші умови.
  4. Подавати до органу ДПС повідомлення, затверджене постановою № 413, а також форму № 1-ОПП не потрібно, якщо відомості про директора є в ЄДР. 
  5. Про прийняття директора необхідно повідомити ТЦК, а для виконання обов’язків директора необхідно оформити КЕП. 


Оксана КОВАЛЬЧУК, редактор kadroland


Статті на тему:


Звільнення директора: підстави та порядок

Директор підприємства мобілізований: як його замінити

Як звільнити директора ТОВ без згоди власників

Головбух, директор у відпустці підписали документи: наслідки пояснив юрист

Оформлення відпустки директора поза графіком відпусток


Шаблони та зразки документів:


Наказ про призначення директора (рішення власника)

Наказ про призначення директора

Протокол загальних зборів учасників товариства про звільнення та призначення директора за сумісництвом

Протокол загальних зборів учасників про переведення та призначення директора