Назва посади не відповідає Класифікатору професій: чим це загрожує роботодавцеві та працівникові

У даному матеріалі ми з’ясували, чи можуть бути застосовані які-небудь штрафні санкції за невідповідність найменувань посад або робіт назвам із Класифікатора професій. Також зупинимося й на інших можливих наслідках такої невідповідності


У більшості випадків підставою для застосування відповідальності слугують некоректні назви посад / робіт в трудових книжках. Але подекуди, у судових рішеннях згадуються і виявлені контролерами хибні назви посад в інших документах — штатному розписі чи то наказах про прийняття на роботу.


Фахівці Держпраці України у листі від 24.09.18 р. № 4501/4/4.3-зв-18 стверджували:


  1. під час перевірки інспектор праці може дослідити внесення до трудової книжки відомостей про роботу, у т.ч. дотримання п. 2.14 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.93 № 58 (далі — Інструкція № 58);
  2. за порушення цієї норми (тобто за недотримання відповідності назв посад назвам із Класифікатора професій) передбачено штраф у розмірі однієї мінзарплати, згідно зі ст. 265 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), — як за порушення інших вимог законодавства про працю.
Ви звісно в курсі, що до законодавства про працю, крім КЗпП, належать прийняті відповідно до нього законодавчі акти (ст. 4 КЗпП). А ст. 48 КЗпП КМУ свого часу було уповноважено визначити порядок ведення трудових книжок, але урядовці постановою від 27.04.1993 № 301 переадресували такі повноваження Мінпраці, Мін’юсту та Мінсоцзахисту. Тож, упевнено стверджуємо: Інструкція № 58 належить до законодавства про працю.

Судді також погоджувалися із тим, що в трудових книжках працівників записи про назви професій мають відповідати Класифікатору професій, а у разі невідповідності йдеться про порушення, — див. постанову Каховського міськрайонного суду Херсонської області від 02.04.12 у справі №3/2113/481/2012, постанову Царичанського районного суду Дніпропетровської області від 16.04.08 у справі №3-1113/08.


Отже, невідповідність посад у трудовій книжці Класифікатору професій контролери кваліфікують як «порушення інших вимог трудового законодавства» і може йтися про застосування таких санкцій:


1. Штраф на юрособу чи фізособу, яка використовує найману працю, — одна мінзарплата (абз. 10 ч. 2 ст. 265 КЗпП). Наразі це 8000 грн.


Але спершу інспектор Держпраці виносить припис про усунення порушення і лише у разі його невиконання буде застосовано згаданий фінштраф (ч. 6 ст. 265 КЗпП).


Якщо допустити повторне порушення протягом року з дня виявлення першого порушення, передбачено більший штраф — дві мінзарплати — 16 000 грн (абз. 11 ч. 2 ст. 265 КЗпП), і вже відразу, незалежно від усунення порушення (ч. 7 ст. 265 КЗпП).


Але й це ще не все, адже відповідно до ст. 16 Закону України від 15.03.2022 № 2136-ІХ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» у період дії воєнного стану в разі виконання в повному обсязі та у встановлений строк приписів про усунення порушень, виявлених під час здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю), штрафи, передбачені ст. 265 КЗпП, не застосовують.


2. Адміністративний штраф на винного посадовця в розмірі від 510 до 1700 грн (ч. 1 ст. 41 КпАП).


Якщо ж мова піде про повторне порушення або порушення, скоєне стосовно неповнолітнього, вагітної жінки, одинокого батька, матері або особи, яка їх замінює і виховує дитину віком до 14 років або дитину-інваліда, — адмінштраф становитиме вже від 1700 до 5100 грн (ч. 2 ст. 41 КпАП).


Ну і звісно ж, варто підкреслити: у разі виявлення такого недоліку його будь-що доведеться виправляти, адже інспектор винесе припис усунути порушення. А за невиконання припису до посадової особи можуть застосувати адмінштраф на підставі ст. 188КпАПвід 850 до 1700 грн.


Та насправді можливі штрафи — це не найгірше у ситуації із невідповідністю назви посади. Адже у реєстрі судових рішень просто безліч спорів стосуються ситуацій, коли через невірний запис у трудовій книжці люди мають ускладнення, наприклад, під час оформлення пенсії. А на сьогодні додалося ще й питання бронювання працівників. Тож коректним назвам посад та правильним записам у трудових книжках варто приділяти чималу увагу. Радимо провести аудит трудових книжок. Зокрема про аудит трудових книжок для бронювання ми розповідали тут.


Звісно ліпше одразу дотримуватися вимог Інструкції №58 і не використовувати назв професій / посад, яких не передбачено або які не можна утворити на підставі Класифікатора професій. Якщо ж вже так сталося, що ви використали таку назву посади, варто виправити ситуацію. Тут вам допоможе наша стаття: «Виправлення записів у електронній і паперовій трудовій книжці».


Висновки


  1. Роботодавців та посадових осіб за невідповідність посад назвам із Класифікатора професій можуть оштрафувати. Але для цього потрібно ну дуже постаратися і знехтувати приписом інспектора Держпраці.
  2. Під час оформлення всієї кадрової документації й внесення записів до трудових книжок простіше одразу дотримуватися вимог Класифікатора професій, аніж згодом виправляти неправильні записи.


Василь ЦИГАНЕНКО, редактор kadroland


P. S. У травні цього року Верховна рада України прийняла за основу Законопроект №9630, яким пропонується утворення Єдиного реєстру кваліфікацій. Планується, що цей реєстр об’єднає в одне ціле Класифікатор професій, численні Довідники кваліфікаційних характеристик та Реєстр кваліфікацій. Докладно про це ми розповідали у статті Новий Класифікатор професій – 2024: до чого готуватися кадровику.


Статті та консультації на тему:


Виправлення записів у електронній і паперовій трудовій книжці

ТОП-7 актуальних кейсів про трудові книжки

Перехід з паперової на е-трудову книжку: ТОП-6 важливих кадрових дій

Аудит електронної трудової книжки для бронювання

Виправляємо запис у трудовій книжці, коли після нього є правильний запис

Як виправити запис щодо прізвища на титульній сторінці трудової книжки


Брошури та чеклісти:


Енциклопедія кадровика «Трудові книжки й військовий облік: ТОП-20 критично важливих ситуацій та дієві поради для їх вирішення» 

Золота колекція кадровика «Трудові книжки (електронні та паперові): сучасні правила, практичні поради, кейси та зразки»

Енциклопедія кадровика «Алгоритм переходу з паперової трудової книжки на е-трудову: ексклюзивні поради та приклади»

Інструкція про порядок подання скан-копії трудової книжки